Verslag Timewindow
Vrijdag 13 April gingen we met alle ckv-klassen naar Time Window. Het was een soort gebouw waar verschillende kunstenaars een ruimte hadden om nieuwe kunst te creëren en te oefenen. Ze hadden dit gemaakt in een oud kantoorgebouw. We kregen drie acts te zien die allemaal eigenlijk performance art waren.
Senna Pauli
In deze performance art lazen 2 jonge vrouwen een verhaal voor, een scène uit een toneelstuk. Het stuk dat werd gelezen, ging over een stel dat van elkaar houdt, maar nooit echt samen is geweest. Ondertussen kregen we een liefdessoep, een aardappelsoep met bieten en met rozenroom. De rozen zorgden voor het gevoel van liefde en de aardappelen voor het aardse gevoel. Ik vond het een leuke performance art. Het is een bijzondere manier om kunst te zien en te proeven. Ik vind het ook zeer creatief. Senna Pauli was dus een artiest die kunst maakt met eten. Zelf noemde ze het ook culinaire kunst. Eerst heeft ze een opleiding als toneelschrijver gevolgd, maar door haar passie voor eten is ze dit gaan combineren.
De droominee
De droominee, Rik van Zutphen , doet aan spoken word art. Dit is een kunstsoort waarbij je bepaalde woorden en geluiden in een microfoon laat horen, deze worden herhaald en zo krijg je een beat en melodie. Als hij de beat en melodie heeft gaat hij de tekst er overheen voordragen. Het lijkt ook een beetje op rappen. Zijn tekst heeft vaak veel betekenis en heeft soms ook een christelijke boodschap vandaar dat hij zichzelf de droominee noemt. Vooral veel indruk maakte het gedicht van het 'babyluikje'. Toen hij een keer werd ondervraagt door de politie of hij wist van een dode baby die was gevonden, werd hij diep geraakt en besloot hij een tekst te schrijven. Deze tekst ging over hoe zo'n klein baby'tje dat nog geen naam heeft, toch moest sterven. Ik vond dit een hele mooie en indrukwekkende performance art. Waar niemand woorden kan vinden voor de gruwelijke dingen die er gebeuren, vind hij ze wel en op zo'n manier dat niemand hem zal stoppen. Ik vind het echt heel knap.
Hipsick
Als derde gingen we naar 'Hipsick', dit was een silent theater/dans act. Deze was de meest indrukwekkend van alle drie. We kwamen binnen in de 'danszaal' en zagen een paar attributen staan en mochten gaan zitten. De muziek werd aangezet en zonder verdere introductie begon de act. Door deze abrupte start kwam de act ook echt meteen binnen. De twee dames die het uitvoerde, voerde telkens dezelfde 'routine' uit. Hierdoor ontstond er een soort race tussen hen. Op een gegeven moment kon de ene het niet meer bijbenen en de andere ging juist nog sneller en draaide een beetje door. Wat ze uit wilde beelden was de druk van de samenleving en hoe deze soms te veel kan worden. Dat er heel veel van ons verwacht wordt, of misschien we de prestatiedruk van je eigen ik. Het idee was dat je er een eigen interpretatie aan kon geven. Ik vond de dans erg indrukwekkend en het leukste optreden van de drie. Omdat dit naar mijn idee het meeste met performance art te maken had.
Nu we zo bezig zijn met perfomance art is het ook goed om wat te weten over de dimensie engagement en amusement. Engagement is kunst waarbij mensen zich betrokken voelen en de hoeveelheid van invloeden van kunst op de maatschappij. Deze drie performances paste goed bij engagement. Bij de performance art van Senna Pauli voelde je je echt betrokken. Je at een gerecht wat paste bij een toneelstuk dat je te horen kreeg. Het toneelstuk van 'Hipsick' past ook goed bij engagement. Het ging over de maatschappij, over hoe druk iedereen het heeft en dat je goed moet doorwerken in het leven en in deze maatschappij. Ook de voorstelling van de Droominee past bij engagement omdat er veel inspirerende teksten in voorkomen. Alle drie de acts passen ook goed bij amusement. Ik heb van alle drie de acts genoten en vond het erg leuk. Ik vind dat alle drie de acts dingen bevatten die bij amusement passen, maar ook dingen die goed bij engagement passen. Amusement betekent vooral genieten van een toneelstuk. Je hoeft er dan ook niet meteen iets van te leren er zit niet een extra dimensie in.
Maak jouw eigen website met JouwWeb