Informatie
Op dinsdag 10 januari 2017 zijn we met onze CKV klas, en die van havo, naar het Scapino Ballet in Rotterdam geweest. Het eerste uur vertrokken wij vanaf school met de metro naar Eendrachtsplein, vanaf daar liepen we naar het gebouw. Het gebouw zag er klein uit maar zodra je met de trap naar boven ging, zag je dat het toch veel groter was. We gingen omkleden en daarna kregen we 2 soorten dansworkshops. Een workshop Urban dans en een workshop moderne dans. De havo klas ging eerst een workshop moderne dans volgen. Onze klas ging eerst een workshop Urban volgen. De Urban dans was een strakke en stoere dans en de moderne dans was van alles door elkaar; vloeiend, strak, losjes etc. Scapino Ballet is een vorm van moderne dans en het is erg populair bij een groot en jong publiek. Elk jaar hebben ze verschillende voorstellingen. Scapino behoort tot de grotere dansgezelschappen van Nederlands en het is het Stadsdansgezelschap van Rotterdam.
Verslag Urban vs modern
De eerste workshop ging over Urban vs modern. We kregen eerst een beetje uitleg over wat deze dansen precies inhouden. We kregen eerst een stukje van een Urban dans aangeleerd. Het waren allemaal strakke bewegingen en alles moest precies op de maat passen. Het aanleren ging best goed, maar toen we het op muziek moesten doen was het toch wel een beetje snel. Daarna werden we ingedeeld in groepen. Er werden in totaal 4 rijen gevormd. . Op de maat van de muziek liepen de eerste rij van beide groepen naar voren. Vier tellen later volgde ook de tweede rij van beide groepen. Daarna volgde acht tellen lang marcheren op je plaats. Daarna kwam een wirwar van strakke danspassen die lastig bij te houden waren. . Nadat we die dans hadden geoefend, moesten we zelf modern gaan dansen. We werden opgedeeld in groepjes van ongeveer vier personen en we moesten zelf een modern dansje bedenken. De bewegingen mochten overeenkomen met de vorige dans, maar je moest er wel wat aan aanpassen. Ieder groepje kreeg zijn eigen opdracht. Groepje 1 mocht niet van hun plek afkomen en moest dansen als een robot, in dit groepje zat ik. Groepje 2 moest laag dansen en waterachtige bewegingen maken. Groepje 3 mocht niet hun benen van de grond halen en moest heel strak dansen. En groepje 4 mocht niet naar links of rechts bewegen en moest heel de tijd met de linkerhand bij je heup trillen. Voor deze opdracht kregen we ongeveer een kwartiertje en daarna moesten we ons stukje dans aan de andere groepjes laten zien. De andere groepjes gaven feedback, met die feedback moest je je dansje nog een keer doen en dan dus verbeterd. Aan het einde gingen we nog even terugblikken en opnoemen wat nou eigenlijk de kenmerken van Urban dans zijn en van moderne dans. : Urban is een vrij stoere dans waarbij je bewegingen strak, krachtig en op de maat van de muziek moeten zijn. Bij Moderne dans het tegenovergestelde de bedoeling is: je bewegingen zijn vloeiend, rustig en lopen in elkaar over. Ook verschilt de muziek waarop je danst (in ons geval).
Verslag iconen van de dans
De tweede workshop was een combinatie van ballet en moderne dans. Deze workshop begonnen we met een korte opdracht. Namelijk, stel dat je aan het eind van de dag het achtste uur nog les hebt, hoe ziet je houding er dan uit. Iedereen moest in een houding gaan staan en dan zou er denkbeeldig een foto gemaakt worden. Iemand werd uitgekozen en die moest vertellen wat hij zag. Het waren vooral ingezakte houdingen en vermoeide gezichten die een beetje wegkeken. Daarna moesten we ons voorstellen dat je misschien wel voor iets aangenomen wordt of dat je iets heel belangrijks voor iemand mag doen. Toen veranderde de houding heel erg. Iedereen ging opeens rechtop staan en keek dan naar voren. De dansdocent wilde hiermee uitleggen dat het bij moderne dans heel veel om de lichaamshouding gaat en om vormen. Na deze opdracht deden we alsof we een toneelstuk opvoerde en publiek aan het kijken was. Er was een groentebuurt en een bloemenbuurt. Dit waren 2 groepen. De groentebuurt stond op het podium en de bloemenbuurt kwam oplopen. Dit was het begin, een soort van toneel. De bloemenbuurt kwamen met zijn allen tegelijk oplopen, wat een beetje dreigend moest overkomen. Hierna volgde een stuk van danspassen waarbij je elkaar moest liften, wat helemaal fout ging. Als afsluiting van het toneelstuk en de dans moest de één van het tweetal de ander zo klein mogelijk opvouwen en daarna er zelf naast gaan zitten. Daarna moest de ander zelf bedenken hoe deze afging of 'verdween'. Je zag wel een verschil tussen modern en Urban. De moderne dans was heel vloeiend en ging gemakkelijk. Er werd bij de moderne dans wel echt een verhaal verteld. De bewegingen moesten van alles voorstellen.
Reflectie.
Toen wij naar de excursie gingen, had ik eigenlijk geen bepaalde verwachting ervan. Ik had wel begrepen dat we gingen dansen, maar wat voor een dans en hoe en wat wist ik niet. Ik vond de Urban dans leuker dan de moderne dans, omdat ik meer van strakke dans houd dan van los en vloeiend. De workshops waren wel goed voorbereid en er waren verschillende opdrachten, wat leuk bedacht is. De dansdocenten konden wel goed de dingen uitleggen als je iets niet snapte. . Ik vond bij de moderne dans het liften leuk. Dit maakte dat de aandacht toch weer naar iets anders ging. De workshop was best leuk, voor scholen zou ik het zeker aanraden. Of je er echt meer over moderne dans leert, weet ik niet. Maar het dansen zelf is in ieder geval wel leuk.


Maak jouw eigen website met JouwWeb